اخبار روز | شکرپلوی شیرازی؛ عطرِ طلایی زعفران در شب یلدا

همشهری آنلاین: کمکم به شب یلدا نزدیک میشویم و روز هفدهم تقویم یلداییمان با یک غذای اصیل و باشکوه از دل شیراز روشن میشود؛ شکرپلوی شیرازی با خورشت قیمه مجلسی. پلوئی طلایی، معطر و شیرین که سالهاست در سفرههای زمستانی و جشنهای شیراز جای خودش را دارد و در شب یلدا نمادی از فراوانی و شیرینی سال پیشرو بوده است.

شکرپلوی شیرازی یکی از خوشعطرترین و اصیلترین غذاهای شهر شعر و بهار نارنج است. قدیمیها این پلو را در مهمانیهای بزرگ و مخصوصاً شب یلدا میپختند تا شیرینیاش برکت و فراوانی سال آینده را به خانه بیاورد.
بیایید قدمبهقدم با حوصله آمادهاش کنیم.
مواد لازم
• برنج: ۸ لیوان (۲ کیلو)
• شکر: ۶ پیمانه (حدود ۱۴۰۰ گرم)
• خلال بادام: ۲ پیمانه
• خلال پسته: ۱ پیمانه
• خلال پرتقال: ۱ پیمانه
• گلاب: به میزان لازم
• زعفران: ۲ گرم
• روغن: ۱ پیمانه
• کره: حدود ۵۰–۷۰ گرم برای تفت خلالها
طرز تهیه
۱. درست کردن شربت شکر
در یک قابلمه متوسط، شکر، یک پیمانه آب و نصف پیمانه روغن را بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
مرتب هم بزنید تا شکر کامل حل شود.
نکته مهم:
قبل از اینکه آب بجوشد، زعفران دمکرده را اضافه کنید تا عطر و رنگش زنده بماند و نسوزد.
قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
۲. آمادهسازی برنج
در قابلمهای دیگر آب را به جوش بیاورید. کمی نمک و مقدار خیلی کمی روغن اضافه کنید (چون پلو شیرین است).
برنج خیساندهشده را داخل آب بریزید و اجازه دهید کمی زندهتر از حالت معمول بپزد، چون قرار است در شربت هم ادامه پخت داشته باشد.
وقتی برنج را آبکش کردید، شربت شکر را به آن اضافه کنید و خیلی آرام مخلوط کنید تا دانهها نشکند و هیچ دانه سفید برنج باقی نماند.
۳. دمکردن شکرپلو
کف قابلمهای که برای دمکردن آماده کردهاید کمی روغن بریزید.
با کفگیر سوراخدار برنج را آرام داخل قابلمه بریزید تا شربت اضافی تهنشین نشود و تهدیگ نسوزد.
بعد از اینکه برنج را ریختید، شیرهای که ته ظرف مانده را در سه مرحله و هر بار مقدار کمی روی برنج در حال دمکشیدن بریزید.
این کار باعث میشود پلو:
• شیرینی یکنواخت پیدا کند؛
• ته نگیرد؛
• تهدیگ قشنگ و طلایی شود؛
شعلهپخشکن بگذارید و اجازه دهید کاملاً دم بکشد.
شکرپلوی شیرازی؛ عطرِ طلایی زعفران در شب یلدا
شکرپلوی شیرازی؛ عطرِ طلایی زعفران در شب یلدا
۴. آمادهسازی تزیین روی پلو
در یک ماهیتابه کمی کره بریزید.
خلال بادام، پسته و خلال پرتقال را کمی تفتت دهید.
یک قاشق گلاب اضافه کنید تا عطرشان پخش شود.
۵. سرو نهایی
برنج دمکشیده را در دیس بکشید.
روی آن را با مخلوط خلالهای طلایی و معطر تزئین کنید.
این پلو معمولاً با خورشت قیمه مجلسی سرو میشود؛ پس اگر قصد دارید کاملش کنید، اول قیمه را بار بگذارید و بعد سراغ دم کردن برینج بروید.
چرا شکرپلو برای شب یلدا؟
در فرهنگ قدیم شیراز، شکرپلو نماد:
• شیرینی روزهای آینده
• فراوانی رزق و روزی
• گرمای جمع خانواده در بلندترین شب سال
بود و درستکردنش در شب یلدا نشانه خوشیمنی به حساب میآمد. عطر زعفران و گلاب و شیرینی ملایمش همیشه سفره یلدایی را خاصتر میکرده.